Lawapan® Plafond

Lawapan® Plafond

Uitmuntend uitneembaar

Bij het ontwerp voor nieuwbouw en renovatie zijn wanden en plafonds beeldbepalend. En als deel van de constructie belangrijk voor brandveiligheid en akoestiek. Lawapan® bestaat uit een programma plafond panelen dat voldoet aan alle vereisten. De kern van het paneel bestaat uit MDF engineered solid wood (ESW) met aan de zichtzijde een decoratieve toplaag. De akoestiek wordt bereikt door vlakke (plain) panelen voor reflectie en door panelen met ronde of ovale perforaties voor absorptie. Afmetingen en uitvoering afgestemd op het project. Op de bouwplaats makkelijk te monteren en onderhoudsvrij.

Het programma is ontstaan in samenwerking met architecten en installateurs.

Hierbij is het uitgangspunt: veelzijdig, praktisch, oog voor detail en kosten efficiënt door slim gebruik te maken van grondstoffen en te monteren met T-profielen. Dit heeft geresulteerd in 4 modellen voor plafonds. Daarnaast zijn er ook twee wandmodellen, type Standaard en Trend.

Individueel uitneembare panelen zorgen voor volledige toegang tot de ruimte boven het plafond (plenum). Dit is belangrijk voor periodiek onderhoud en inspecties.
Dankzij het gebruik van metalen T-24 profielen zij de panelen snel en makkelijk te monteren. Afhankelijk van het model zijn de profielen na montage zichtbaar (onverdekt) of deels zichtbaar (verdekt) of onzichtbaar (verdekt).

Verkrijgbaar in 4 modellen

Model BASIC wordt geleverd met een doorzaksponning. Na montage is de zichtzijde van de T-15 / T-24 / T-35 metalen profielen  zichtbaar. De T-profielen zijn in diverse kleuren leverbaar. De combinatie zwart profiel en houtfineer geeft een chique resultaat.
Leverbaar in meerdere modulaire afmetingen. Profielen na montage zichtbaar (onverdekt).

 

Het model MODERN wordt gemonteerd in een verlaagd plafondsysteem bestaande uit T-24 mm profielen. Te leveren in twee modulaire afmeting. Door het getrapte randdetail hangen de panelen zwevend met een onderlinge afstand van 4mm. Profielen na montage niet zichtbaar (verdekt).

 

 

Model SYSTEEM bestaat uit panelen voorzien van gepatenteerde drukveren. Dit zorgt voor exacte positie bepaling en maakt elk paneel van onderen af uitneembaar. De plenum hoogte kan hierdoor minimaal zijn. Gemonteerd met zwarte T-24 profielen is de afstand tussen de panelen 8mm. Rondom zijn de panelen voorzien van kantenband. Door het drukveer system zijn de panelen ook geschikt om buiten onder een luifel toe te passen. Hierdoor kan het plafond van binnen naar buiten doorlopen. Leverbaar in meerdere modulaire afmetingen. Profielen na montage deels zichtbaar (semi-verdekt).

Bij model SELECT worden de panelen aaneengesloten gemonteerd. De plafond profielen zijn niet meer zichtbaar en toch is elk paneel uitneembaar. Voor de modulaire afmeting 600x600mm en 1200x600mm kunnen T-24 profielen gebruikt worden. Voor overige afmetingen wordt een Z-profiel in combinatie met T-24 profiel gemonteerd. De panelen zijn rondom voorzien van een kleine vellingkant. Profielen na montage niet zichtbaar (verdekt).

Lawapan® biedt architecten vrijheid van ontwerp
  • toplaag: fineer/HPL – melamine décor / kurk
  • finish: kleurbeits/ lak mat of glans/RAL of NCS kleur.
  • afmetingen: modulair of afgestemd op het project.
  • uitvoering: in verlaagd system plafond, naar keuze verdekt, semi-verdekt en onverdekt.
  • akoestiek en verlichting: vele designs beschikbaar en verlichting geïntegreerd.
Akoestiek in vele designs

Plafond panelen in de vorm van vierkante cassettes, rechthoekige stroken en ook trapezium vorm worden met CNC machines voorzien van openingen om de geluidsenergie door te laten. Hierdoor is Lawapan® in vele designs beschikbaar; ronde perforaties van micro tot macro, ovale perforaties in de vorm van sleufjes en inkepingen in U- en V-vormen.
De beoogde akoestiek wordt bereikt door een combinatie van vlakke (plain) panelen voor reflectie en panelen met ronde of ovale perforaties en sleufpatronen. Hierdoor ontstaat de “open ruimte” die noodzakelijk is voor de geluidsabsorptie. De open ruimte en daarmee de Alfa-w / NRC zijn getest.

Vele modellen zijn getest en toepasbaar. Het akoestisch doek,  dat fabrieksmatig aan de achterzijde wordt aangebracht, zorgt voor de transformative van trilling- in warmte energie.
Klik hier voor meer informatie over akoestiek.

Spelen met licht

Het plafond is belangrijk voor licht in de ruimte. Lichte houtsoorten reflecteren en verspreiden het licht waardoor ook energie wordt bespaard. Donkere houtsoorten absorberen licht wat kan zorgen voor een sfeer van geborgenheid. Moderne verlichting systemen en LED zijn in de panelen makkelijk te integreren. Uitsparingen voor armaturen, sprinklers en speakers worden fabrieksmatig aangebracht.