LINEAR®

Linear®

Design en akoestiek door planken

Linear® voor wand en plafond bestaat uit houten planken gemaakt van OSW massief hout of ESW gelamineerd hout. Beiden kunnen worden voorzien van een blanke lak, kleurbeits of dekkende kleur.

Bij organic solid wood (OSW) zijn de natuurlijke eigenschappen als noesten, kwasten en verkleuringen zichtbaar. De structuur is een mix van dosse en quartier gezaagd hout.
Omdat massief hout van nature vervormt is de breedte- en dikte afmeting van de planken beperkt. Brandveiligheid door impregneren en/of een brandvertragend laksysteem.
Bij engineered solid wood (ESW) is er keuze uit vele houtsoorten (dosse of quartier).  En ook een HPL/melamine décor is mogelijk. Door de vormstabiliteit is er meer vrijheid in de breedte- en dikte afmeting van de planken. Brandveiligheid door de MDF FR kern in combinatie met een brandwerend laksysteem.Voor absorptie van de geluidsenergie wordt tussen de planken een brandvertragende-, geluidsdoorlatende verbindingstrip / doek aangebracht. Verbergt de techniek boven het plafond en voorkomt bouwstof. Door de “open ruimte” tussen de planken wordt de geluidsenergie opgenomen, wat zorgt voor akoestisch comfort.
Verkrijgbaar in 3 modellen

Linear® single – bestaat uit individuele planken voor wand en plafond. Te monteren met metalen schroefklemmen op een metalen/houten regelwerk. Of te monteren met metalen draaiklemmen op metalen omega profielen of T-24 rasterplafond. Inspectie luiken geven toegang tot de ruimte achter de wand/boven het plafond. Speciale draaiklemmen maken de planken individueel uitneembaar bij toepassing in combinatie met T-24 profielen. Na montage van de planken wordt de verbindingstrip aangebracht. Combinatie van verschillende breedte en dikte van planken mogelijk.

Linear® backer – bestaat uit een combinatie van planken, waarbij fabrieksmatig aan de achterzijde met lijm en nieten een verbindingslat en akoestisch doek wordt aangebracht. De gebruiksklare elementen met een breedte van ca. 600 mm worden geschroefd op een regelwerk van hout of metaal. Door de schroefmethode is elk element individueel te demonteren. Vooral geschikt voor scholen en sportzalen. Geschikt voor wanden en plafonds. Combinatie van verschillende breedte en dikte van planken mogelijk.

 

 

Linear®  cassettes – gebruiksklare elementen van onderen af gemonteerd in een systeemplafond bestaande uit zwarte T-24 profielen in een vakverdeling 600 x 600 mm of 1200 x 600 mm of 1500 x 300 mm. Elk element is individueel uitneembaar. De open ruimte met akoestisch doek zorgt voor de akoestiek. Combinatie van verschillende breedte en dikte van planken mogelijk.

 

Linear biedt architecten vrijheid van ontwerp met behoud van akoestiek
  • materiaal: massief/fineer/HPL of melamine décor.
  • finish: kleurbeits/ lak mat of glans/RAL of NCS kleur.
  • uitvoering: hoogte/breedte- en tussenruimte van de planken.
Voor geluidsabsorptie is voldoende open ruimte nodig.

Voorbeeld: een open ruimte van ca. 18 % zorgt voor een geluidsabsorptie NRC waarde van 0,55.
De open ruimte wordt als volgt berekend: tussenruimte gedeeld door breedte plank + tussenruimte. Een tussenruimte van 20 mm met een plankbreedte van 90 mm geeft een open ruimte van 18%.

De open ruimte kan worden vergroot door:
– aanpassing breedte plank en tussenruimte.
– extra open ruimte creeren door in de plank ronde perforaties of sleufpatronen aan te brengen. Vele modellen mogelijk.

Houdt hierbij rekening met de minimale plankbreedte van 65 mm en de maximale plankbreedte voor OSW  van 120 mm en voor ESW 290 mm. De tussenruimte tussen de planken wordt bepaald door de metalen klemmen die voor montage gebruikt worden. Hierbij is er keuze tussen 1/5/10/15/20/30 mm. De akoestische verbindingstrip /doek is standard zwart. Kleur, wit en grijs zijn op aanvraag mogelijk.

Wij adviseren en helpen architecten graag bij de ontwerpfase. Aansluitend worden monsters gemaakt om het ontwerp te visualiseren.