Soundtube

Soundtube

Akoestiek door kanalen

Soundtube® panelen worden toegepast in kantoren, appartementgebouwen, sporthallen en winkelcentra. De panelen bestaan uit kanaalspaanplaat gemaakt van zuiver Europees naaldhout. Door de open structuur van de houtspaanders in combinatie met de kanalen wordt de geluidsenergie geabsorbeerd en de nagalmtijd verkort.

Verschillende modellen

De kanaalspaanplaat wordt gemaakt van engineered solid wood (ESW) in de dikte van 24 en 31 mm.
Bij ESW wordt vrijwel alles van de boom gebruikt en het material is volledig recyclebaar.
De platen voldoen aan de D-s3-d0 norm voor brandveiligheid en de E1 norm voor emissie.
Tijdens het productie proces wordt de toplaag aan de zichtzijde aangebracht. Aansluitend worden met machines de kanalen open gegroefd voor de volgende vier modellen:

  • model GR 24/2: groef 4 mm met een hoh afstand van ca. 19 mm
  • model GR 24/4: groef 4 mm met een hoh afstand van ca. 38 mm
  • model GR 31/1: groef 4 mm met een hoh afstand van ca. 25 mm
  • model GR 31/2: groef 4 mm met een hoh afstand van ca. 50 mm
  • klantspecifiek: op aanvraag worden de kanalen afwisselend open gegroefd

Bij type Soundtube® GR wordt de geluidsabsorptie bereikt door de opname van de geluidsenergie in de kanalen. Bij het type Soundtube® OR wordt extra absorptie wordt bereikt door de panelen aan de tegenzijde te voorzien van een sleufpatroon, waardoor de geluidsenergie ook door de panelen heen in een geluidsabsorberend plenum wordt opgenomen.

De panelen hebben een vaste breedte van 607mm. De standaard lengte is 2500 of 3050 mm.

Eenvoudig te monteren

De panelen worden montage gereed geleverd en mogen uitsluitend gemonteerd worden in een geconditioneerde ruimte om overmatige uitzetting en krimp te voorkomen. Vervolgens worden de panelen  gemonteerd op een houten onderconstructie, bestaande uit geschaafte of multiplex latten. De panelen worden met lijm en niet op de onderconstructie aangebracht, waarbij een struiknaad van tenminste 4 mm tussen de panelen in de lengterichting zichtbaar blijft. Deze stuiknaad is nodig voor uitzetting van het hout. De panelen zijn in de breedterichting onzichtbaar met elkaar verbonden dankzij de handige “lap-over-lap” verbinding.