Fineer

Fineer

Een uniek natuurproduct

Voor fineer van natuurlijke stammen (organic veneer OV) worden alleen de beste stammen rondhout gebruikt. Tijdens het productieproces wordt het hout gestoomd waardoor het fineer een specifieke kleur krijgt. Na het snijden wordt het hout gedroogd en gebundeld in fineerboeken van 24 of 32 vellen. De fineerboeken samen vormen dan opnieuw de stam. Hout is een uniek levend materiaal. Groeikenmerken als noesten, kwasten, spiegel, moiré en ook kleur- en structuurverschillen accentueren het natuurproduct. Ook wordt fineer gemaakt uit schilfineer waarbij de vellen door verlijming worden samengesteld en dan opnieuw gesneden worden. Dit reconstructed fineer, ook wel engineered veneer (EV) genoemd is leverbaar als imitatie van natuurlijk OV fineer en in fantasie decoren. Bij EV fineer zijn de groeikenmerken nauwelijks aanwezig.

Fineerkwaliteit – keuze afhankelijk van toepassing

Voor fineer bestaat geen standaard norm voor de kwaliteit. Fineer dient technisch in orde te zijn. Smaak blijft echter een persoonlijke beleving. Lambri hanteert duidelijke omschrijvingen met betrekking tot de kwaliteit van OV fineer:

  •  A+ kwaliteit staat voor het beste van de stam, uniform van kleur en eenduidige opbouw van de houtstructuur. Groeikenmerken nauwelijks zichtbaar. Toepassing: maatpanelen voor wanden.
  • A kwaliteit betekent veel aandacht voor kleur en structuur. Groeikenmerken beperkt zichtbaar. Toepassing: maatpanelen plafonds/meubels en platen voor wandbetimmering.
  • AB kwaliteit is de economische toepassing waarbij verschillen in kleur en structuur op de plaat zichtbaar zijn. Groeikenmerken zichtbaar. Toepassing: zaagpanelen en kleinere meubeldelen.
Enige kennis met betrekking tot fineer helpt bij de juiste keuze.

Belangrijk is de keuze van de structuur van het fineer:
Dosse: een gevlamde structuur die ontstaat wanneer de halve stam vanaf de buitenzijde gesneden wordt

Quartier: een rechtdradige structuur die ontstaat wanneer een kwart van de stam gesneden wordt.

Veel houtsoorten zijn in zowel dosse als quartier beschikbaar. Bepaalde houtsoorten alleen in dosse of alleen in quartier structuur.

Fineerverwerking – vakkennis vereist

De afdeling fineer is binnen Lambri een aparte discipline. Het fineer wordt door eigen specialisten wereldwijd ingekocht bij PEFC/FSC gecertificeerde fineerproducenten. Permanent zijn ca. 40 houtsoorten op voorraad. De verwerking van fineer naar decoratief plaatmateriaal vereist vakmensen en geavanceerde machines. Het fineer wordt gesorteerd op kleur en structuur en vervolgens met lijm aan elkaar gevoegd.

Hierbij is een keuze uit vier voegmethoden:
“bookmatched”, waarbij het fineer opeenvolgend uit het fineerboek om en om gedraaid wordt voor een doorlopende fineer structuur

 

 

“slipmatched”, waarbij het fineer niet gedraaid wordt waardoor er geen doorlopende structuur is. Geeft een vrij specifiek beeld. Meestal alleen bij zuiver quartier fineer structuur.

 

 

“mismatched”, waarbij bewust fineer uit verschillende fineerboeken met verschillende breedte aan elkaar gelijmd wordt om een “natuurlijk plank”-effect te krijgen. “mismatched – colourmatched” waarbij fineerboeken van dezelfde kleur, verschillend van breedte en structuur, willekeurig aan elkaar gevoegd worden. Bij wanden geeft dit een natuurlijk uniform beeld met weinig kleurverschil.