GRILLE®

GRILLE®

Design en akoestiek door latten

Grille® elementen voor wand en plafond bestaan uit houten latten verbonden door dwarsverbinders. De latten zijn gemaakt van OSW massief hout of ESW gelamineerd hout. Beiden kunnen worden voorzien van een blanke lak, kleurbeits of dekkende kleur.

Bij organic solid wood (OSW) zijn de natuurlijke eigenschappen als noesten, kwasten en verkleuringen zichtbaar. De structuur is een mix van dosse en quartier gezaagd hout.
Omdat massief hout van nature vervormt is de hoogte en breedte afmeting van de latten beperkt. Brandveiligheid door impregneren en/of een brandvertragend laksysteem.

Bij engineered solid wood (ESW) is er keuze uit vele houtsoorten (dosse of quartier).  En ook een HPL/melamine décor is mogelijk. Door de vormstabiliteit is er vrijheid in de hoogte en breedte afmeting van de latten. Brandveiligheid door de MDF FR kern in combinatie met een brandwerend laksysteem.

Voor absorptie van de geluidsenergie wordt op het Grille element fabrieksmatig een brandvertragend polyester wol aangebracht. Dit doek verbergt tevens de techniek boven het plafond en voorkomt bouwstof. Door de “open ruimte” tussen de latten wordt de geluidsenergie opgenomen, wat zorgt voor akoestisch comfort.

Verkrijgbaar in 3 modellen


Grille® dowel
– Bestaat uit latten verbonden door een 12 mm zwarte aluminium stang. Het element wordt met een metalen klem van onderen af vastgeklikt op een zwart T-24 profiel. Geschikt voor plafonds waar demonteren sporadisch voorkomt.

 


Grille® backer –
Hierbij worden de ingefreesde latten met lijm en nieten verbonden met zwarte multiplex dwarsverbinders. Het element wordt geschroefd op een regelwerk van hout of metaal. Door de schroefmethode is elk element individueel te demonteren. Vooral geschikt voor scholen en sportzalen. Geschikt voor wanden en plafonds.

 

 

Grille® cassettes – montage in een systeemplafond bestaande uit zwarte T-24 profielen in een vakverdeling 600 x 600 mm of 1200 x 600 mm. De kant en klare elementen worden van onderen af gemonteerd. Elk element is individueel uitneembaar.

Vrijheid in ontwerpen

Grille® biedt architecten vrijheid van ontwerp met behoud van akoestiek:

  • materiaal: massief/fineer/HPL of melamine décor
  • finish: kleurbeits/ lak mat of glans/RAL of NCS kleur.
  • uitvoering: hoogte/breedte- en tussenruimte van de latten.

Voor de maximale zichtbaarheid van de latten is de vuistregel, dat de hoogte van de lat min of meer gelijk is aan de tussenruimte. Bijvoorbeeld: een lat met een hoogte van 70 mm en een breedte van 17 mm is het best zichtbaar als de tussenruimte varieert tussen de 50 en 90 mm. Het aantal latten per element is afhankelijk van de afmeting en de tussenruimte, waarbij het totaal gewicht van het element bepalend is voor de totale breedte.

In de regel hebben de dowel en backer elementen een breedte van ca. 300 – 450 mm. De lengte van de elementen is afhankelijk van de ruimte. Gestreefd wordt naar een beperkt aantal lengtematen om materiaalverspilling te voorkomen en een rustig beeld te realiseren.

Wij adviseren en helpen architecten graag bij de ontwerpfase. Aansluitend worden monsters gemaakt om het ontwerp te visualiseren.